• Email : gradiva@gradivabarcelona.org || secretaria@gradivabarcelona.org

Idiomas

"ET DONO ELS MEUS ULLS". per Regina Bayo-Borràs. setembre 2006

Septiembre 2006

Relat d'un vincle fusional en el qual dolor i violència van units

Regina Bayo-Borrás
Psicóloga Clinica
rbayo@copc.es

És important pensar la violència com una manifestació simptomàtica, com allò que es "dispara" quan la frustració i l'odi concomitant són intolerables per al subjecte; quan el dolor per la injúria narcisista no es pot suportar, i "només cal" la venjança, la humiliació o fins i tot la destrucció de qui ha tingut "el poder" o la capacitat per fer-ho sentir.

A l'estil dels atacs de ràbia o rebequeries d'un nen, que, en ser frustrat en els seus desitjos o anhels més imperiosos, se sent arrabassat per una fúria sense control, i es dedica a destrossar-ho tot, fins i tot el que més li agrada o el que més vol. En aquests casos sol ser la mare la figura "dolenta", que l'ha desil·lusionat, i l'ha privat de sentir-se "el rei de la casa" o l'amo del seu amor. O a l'estil del nen que colpeja i fa mal al seu germà perquè no li té en compte, no li deixa les seves joguines, no l'inclou en el joc amb els seus amics, el relega, el rebutja, l'exclou de les seves activitats preferides.

També les agressions violentes entre bandes d'adolescents volen provar i demostrar qui és el més fort, el més "home", el que domina el barri, la plaça, el carrer, qui té el poder.

És una lluita entre "tu" i "jo", perquè "jo" no em senti menys que "tu", per "no veure" indefens, desemparat, impotent, relegat, exclòs, sense importància; per no sentir la meva necessitat de "tu", el meu dependència, la meva inseguretat sense "el teu" presència. És una lluita per fer-te sentir a "tu" que "tu" ets el dependent, l'impotent, el desemparat, el necessitat, de "el meu" protecció, de "el meu" força ", de" el meu "importància a" la teva "vida . Ets "tu" qui ha de sentir el dolor i la frustració que jo noquiero ni suporto sentir quan albiro quant et necessito. En definitiva, el maltractament i la violència es donen en el si d'un vincle, en el qual es juguen múltiples emocions, sentiments contradictoris, i fantasies conscients i inconscients. Un bon exemple és el relat cinematogràfic de la relació de Pilar i el seu marit, en la pel·lícula "Te doy mis ojos". El problema que tracta la pel·lícula ¿és el d'Antonio, o és el de Pilar? Qui és el protagonista? ¿Quin dels dos se sent malament? Algun dels dos pateix més que l'altre, o més aviat pateixen de maneres diferents? Qui depèn de qui, per a què? El primer esclat de violència d'Antonio, fins i tot abans d'anar a buscar-la a casa de la germana i suplicar-/ amenaçar perquè torni amb ell, apareix a la imatge del vidre trencat i el menjar estampada a la paret (que l'espectador veu retrospectivament) . És la reacció / resposta a la fugida de Pilar amb el nen. És un esclat de fúria incontenible; Antoni es trenca emocionalment, i, a conseqüència de la seva descompensació, trenca; però no se sent trencat, perquè llavors sí que podria plorar, trencar-se, cridar el seu udol de ràbia, solitud i impotència; ho està (ferit, només, impotent) però no ho pot sentir / suportar, per aquest motiu el expulsi enèrgicament, en un acte que evidencia l'esquinçament intolerable, la injúria narcisista davant l'evidència de l'absència: "s'ha anat en contra de la meva voluntat, no vol estar amb mi ". Així, doncs, el film tracta un vincle de dependència emocional entre un home i una dona, tots dos esperant que el / la altre / a el / a comprengui, el / a accepti en la seva singularitat, el / a sostingui en els seus desitjos i inseguretats . Però el "jo" de Pilar està evolucionant, ja no accepta ser el "pilar" de l'autoestima d'Antonio, ella busca una sortida al tancament en el qual es troba, a la dependència obligada, a la submissió. El seu "jo" està creixent: demana ajuda a la germana, accepta una feina, comença a relacionar-se amb altres dones, escolta altres relats, i Antonio ja no és tot el seu món relacional. Pilar està sortint de les quatre parets domèstic / carceràries, està desprenent d'una relació fusional, i aquest despreniment intern no serà sense conseqüències.

Antoni no està emocionalment disposat ni preparat per enfrontar-se a una Pilar diferent. Aquesta lenta però progressiva evolució de Pilar descompensa emocionalment a Antonio. Culpa als altres d'aquests canvis, i cada dia es veu més només, més indefens sense el contrapunt de la "indefensa" Pilar, i comença a ser un home en situació de risc: encara es veu més desvalgut i impotent (el que li agrada més d'ella és "el soroll" que fa, és a dir, la seva presència, no sentir-se sol, desemparat, abandonat) el seu terror a l'abandonament el convertirà en un terrorista. Doncs només la relació amb Pilar li sostenia una imatge d'home capaç, que en l'estereotip masclista és aquell que és amo de "la seva" dona. (El contrapunt a aquesta posició estereotipada ho posa el marit de la germana de Pilar, que pot ocupar-se de la vida domèstica i portar faldilles -escocesas- sense complexos).

Antoni, quan està afectuós, la flama "escanyolida", veritable projecció del seu propi sentiment de minusvalidesa. En veritat, ell se sent una "merda" (només ven neveres), i el seu propi germà s'aprofita d'ell fent-li treballar en l'obra de casa seva, el ridiculitza, en el fons, el menysprea. I Antonio descàrrega a Pilar el seu ressentiment, com quan discuteixen al cotxe en el camí de retorn: "tu també creus que jo sóc una merda, oi?”

Què li passa a la Pilar? Per què segueix amb ell, tot i el maltractament? Què és el que els uneix? És com si en el fons ella s'identifiqués amb la inseguretat d'ell, Antonio és com el seu mirallet en el qual reconeix molts dels temors que l'assalten cada vegada que vol sortir al món i ser ella mateixa, que en realitat no sap en quin consisteix. Per exemple, recorda amb tendresa que quan ell se li va declarar, ' "li suaven les mans" !. O el justifica davant la germana i la mare, quan els retreu que no l'entenen, que l'han abandonat a la seva sort, que ella s'ha de menjar "tots els marrons" de la família. En realitat, Antonio i Pilar estan units per un aspecte comú en el qual s'identifiquen: se senten "víctimes" de les seves pròpies famílies d'origen. És un ressentiment profund que comparteixen, i que -en els dies de reconciliació sobre el pont els fa cridar amb despit: "¡¡que es vagin a prendre pel cul !!". Aquí està el que els uneix en el més profund del seu ésser ferit, el que els fusiona en un refugi narcisista mutu: se senten units davant / pel maltractament de l'entorn familiar.
Però la diferència entre ell i ella està en com cadascú es fa càrrec de les seves pròpies emocions: mentre que Pilar té por, plora, demana ajuda, Antonio descàrrega i s'inocula en ella les que no pot sentir. Cada intent de Pilar per ser ella mateixa genera en Antonio una fúria sense paraules, o paraules plenes de fúria destructiva, que encobreixen -però també revelan- l'agut dolor emocional que no pot tolerar. S'enfureix perquè no es entristeix, i actua violentament perquè no pot plorar. No reprimeix les seves emocions, ni les nega, en realitat les s'escindeix de la seva consciència, "no vol saber res d'elles". Així Pilar "es fa càrrec" de la injúria narcisista d'Antonio. En realitat ell no l'estima, sinó que la necessita; "Tu ets el meu sol, sense tu no puc viure", però no es relaciona amb ella com algú diferenciat, sinó com el seu doble narcisista. D'aquí l'escena en què es donen parts del seu cos, com dramatització del lliurament de l'ésser, del cos, de la ment.
Els gelosia- que sí sent- tenen a veure amb la seva inseguretat com a home. En el seu imaginari celotípic apareix un home "de veritat" que la seduirà. Aquest rival imaginari és el seu ideal del jo, aquell que li agradaria ser i no pot ser, i que com tot ideal serà millor que ell mateix. Antonio està assetjat per molts enemics virtuals, que el terroritzen i el descontrolen. És un terror del qual no pot ni vol fer-se càrrec, és un terror que injecta a Pilar, com es posa de manifest en l'atac d'odi i enveja destructiva al matí que ella intenta viatjar a Madrid amb altres companyes per a realitzar una nova feina. Perquè amb aquest projecte, Pilar li fa sentir a ell que ni té companys, ni té nous projectes, ni capacitat interna suficient per sortir del vincle torturante que el manté dependent d'ella.
En la lenta però progressiva evolució, Pilar transita diferents fases: Al principi, oculta el que passa, nega l'evidència dels cops. A l'silenciar, s'alia amb ell; sembla que se sent massa humiliada, però tapant al seu marit, també es tapa a ella mateixa. Encara són "dos en un". Li fa vergonya per ell, però també per ella.

Després, quan comença a escoltar a altres dones parlar dels homes, s'adona que no estan sotmeses a ells, sinó que hi ha altres opinions i vivències. En definitiva, els homes amb els que les seves amigues es relacionen són persones sobre les que elles parlen, no estan "dins" d'una mateixa. No els encobreixen, sinó que "els denuncien", parlen dels seus defectes. Finalment, quan busca entendre, a través dels mites, les tortuositats i secrets de la relació amorosa dels personatges mitològics. Ja no es lliura ella mateixa i tot el seu ésser a Antonio, fent-li amo de la seva vida, sinó que explica (a tercers, als visitants) com eren els amors entre les deesses i els déus. Ella encara està molt "amb-fosa" amb Antonio, (el que s'il·lustra cinematogràficament en les escenes d'ella "dins" de la imatge pictòrica); però ja ha començat la seva possibilitat de pensar i simbolitzar, ja ha començat la seva separació interna d'ell: a través del relat d'altres personatges, anirà elaborant les seves pròpies dificultats.

Antoni no aconsegueix una evolució tan positiva

Els mecanismes de control dels impulsos violents que el psicòleg intenta ensenyar-no són realment efectius perquè no hi ha interpretació ni comprensió profunda dels mateixos. És un intent de modificació de conducta sense entendre els mecanismes preconscients-inconscients que els motiven. En algun moment el psicòleg li fa pensar sobre la seva gelosia, però la possibilitat de simbolització d'Antonio és molt precària. No té paraules per dir-ho.

Pot sortir del "cercle infernal de la violència" gràcies a la seva germana, que la sosté i no la pressiona, ia començar una vida laboral que li dóna altres gratificacions "no sexuals", sublimades, de simbolització, que li promouen la creació, la fantasia. No és el mateix que vendre neveres i canviar-les de lloc. Vull, des d'aquí, agrair a Itziar Bollain l'oportunitat que ens ha ofert en relatar en llenguatge cinematogràfic alguns aspectes de la complexa relació vincular que s'estableix -i durant molts anys en la majoria dels casos- quan hi ha maltractament físic i psicològic. Les notícies dels diaris només ens informen dels tràgics successos, i la nostra responsabilitat, en tant professionals i feministes, és desembullar el drama latent que s'ha teixit dia a dia entre tots dos. Al meu entendre, només després de l'anàlisi i debat interdisciplinari del que es cou després dels bastidors, podrem començar a establir polítiques eficaces, preventives i assistencials, tant per a les dones com per als homes.

Bibliografia

> Balier, C.: “Psychanalyse des comportements violents”. Le fil rouge. P.U.F. 4ª edición. 1998.
> Berenstein, I. y Puget, J.: “Psicoanálisis de la pareja matrimonial”. Ed. Paidós. Buenso Aires, 1988.
> Ferreira, G.B.: “La mujer maltratada”, Ed. Sudamericana. Buenos Aires. 1989.
> Liberman, D. y Labos, E.C.: “Fantasía inconsciente, vínculo y estados psicóticos”. Ed. Kargieman. Buenos Aires. 1982.
> Bayo-Borràs, R.: “Psicología de la violencia”. En Debate Feminista, año 13, vol 26, octubre 2002. México D.F.

Regina Bayo-Borrás
Psicòloga Clínica
rbayo@copc.es